Nye krav til personvern i skolen

– I mai 2018 får vi et nytt regelverk for personvern i Norge. Det gir skoleeiere nye plikter, og personene man behandler personopplysninger om, de registrerte, får nye og forsterkede rettigheter.

 

Det sier Ida Thorsrud, jurist og fagansvarlig for informasjonssikkerhet og personvern ved Senter for IKT i utdanningen.
 

(Bildet: Thorsrud sammen med Rune Strømme, her samlet for å sette fokus på “nasjonal sikkerhetsmåned”, en årlig kampanje for økt kunnskap om informasjonssikkerhet.)
 

Skoleeier har ansvaret for behandlingen av personopplysninger. Skoleledere oppfordres til å oppdatere seg og orientere seg allerede nå.

– Vi er, i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, i gang med å revidere og utarbeide veiledningsmateriell i tråd med det nye regelverket, slik at skoler kan legge en plan for hvordan de nye reglene skal håndteres, sier Thorsrud.

Nytt, omfattende regelverk

De nye EU-reglene på personvernområdet, GDPR, gjelder fra 25.mai 2018. Få en grundig innføring i det nye regelverket i foredraget som Tommy Tranvik holdt for Feide-administratorer september 2017.
 

– De som kjenner dagens regelverk, personopplysningsloven og forskriften, vil kjenne igjen det nye regelverket. Forskjellene er ikke så store, men det er et større og mer omfattende regelverk enn dagens, forteller Tranvik i foredraget.
 

–  De som har jobbet med FEIDE vil kjenne seg igjen. Det er mange ting man kan flyte på når man kjenner litt til det gamle, hvordan det funker, ser ut og hvordan man anvender det i en FEIDE-sammenheng, sier Tranvik.
 

Se hele foredraget i filmen under, der Tranvik går gjennom de viktiste reglene med fokus på informasjonssikkerhet: